Tilbage til bogen

Uddrag af Børnenes U-Landskalender "Forbrydelse og fodbold":

 

 

Lucas bor i Guatemala, ved søen med tre vulkaner, femhundrede og syvogtredive trin oppe ad bjergsiden. Derfor har de aftalt, at man selv skal hente bolden, hvis man skyder for hårdt eller skævt, så den triller hele vejen ned til søbredden.
                      Lucas er ti år, ligesom sin ven Pedro, der også gerne vil være professionel fodboldspiller. De er begge mayaer. Der har aldrig tidligere spillet en maya fra Guatemala for Barcelona i Spanien. Så de bliver de to første. Når de er gamle nok til at rejse.
                      Lucas sparker til bolden, men Pedro når at redde, så den grønne plasticbold sejler i en bue over husene. Begge drenge spurter efter den. Bolden er ikke trillet de femhundrede og syvogtredive trin ned, det er det gode. Det dårlige er, at den ligger mellem tænderne på den store gule gadehund. Dens spidse tænder har for længst punkteret den. Alligevel kaster Lucas og Pedro sten efter hunden, der lunter væk med bolden som en kødluns i munden.
                      Lucas kan lide fodbold. Lucas kan lide musik. Lucas vil være millionær. Men Lucas har ingen penge. Han har ikke nogen guitar. Og nu har han heller ikke nogen fodbold.
                      ”Det var dig, der ramte den sidst,” siger Lucas.
                      ”Det var dig, der skød for hårdt,” siger Pedro.
                      Men de keder sig allerede for meget til rigtig at orke at skændes. De overvejer at drille Lucas’ lillebror, Marcos, eller lillesøster, Juana, men heller ikke det gider de. I stedet for bevæger de sig de femhundrede og syvogtredive trin ned. Måske sker der et eller andet i byen.
                      Der sker lige så lidt, som hos en avocado i et avocadotræ. De går og losser støvskyer op i luften.
                      De stopper foran politikontoret. Der ser mere end lukket ud. Måske orker ikke engang tyvene at stjæle noget på en dag som i dag. På døren hænger en plakat med rigtige forbrydere. Dem, der er eftersøgt. Dem, der er dusør på. Der er mange mayaer, men også ladinoer, som de kalder dem fra byerne. Lucas’ onkel siger ladino på sådan en sjov måde, når han skælder ud. Det er os, der har boet her altid, men det er ladinoerne, der sidder på magten, siger han. Lucas synes nu også, at hans onkel selv er god til at sidde og brokke sig. De to drenge glor på plakaten.
                      ”De skal puttes i fængsel,” siger den ene af drengene.
                      ”De skal ikke have noget mad,” fortsætter den anden, ”ellers bliver de for tykke til at sidde i cellerne.”
                      ”De skal ikke have noget at drikke.”
                      ”De skal ikke have noget tøj på.”
                      ”De skal ikke kunne se fjernsyn.”
                      ”De skal ikke have noget lys.”
                      ”De skal ikke snakke med nogen.”
Pludselig bliver Lucas i meget bedre humør.
                      ”Vi fanger en af dem!”
                      ”Og hvordan vil du gøre det? spørger Pedro. ”Vil du slå dem oven i hovedet med din ene sko? Eller hvad med dit skolehæfte?”
                      Lucas glor på plakaten. De ser temmelig farlige ud, de fleste af dem. En af dem smiler ondt, mens en anden har et ar tværs over kinden.
                      ”Jeg vil lokke ham ind i et rum og låse døren udefra.”
                      ”Og hvordan vil du få ham ind i det rum?”
                      ”Jeg vil sige til ham: ”Der er en smuk pige med mandeløjne, som spørger efter dig.””
                      Det sidste, det med mandeløjnene, det er noget Lucas har læst i en bog. Pedro holder op med at spørge, selvom han ikke ser helt tilfreds ud. Lucas er meget tilfreds med sin plan. Den er så godt som skudsikker. Nu gælder det bare om at finde en passende forbryder. En af dem, der er øverst på plakaten. En af dem, der giver mest i dusør. Det er mange penge. Mere end nogen i hele byen tjener. Der er råd til en rigtig læderbold. Og en guitar. Måske tusind læderbolde og tusind guitarer.

 

Til start på siden

 

Tekst, billeder, design, grafik og audiovisuelle materialer på nærværende internetsted er beskyttet efter dansk lov og EU-lov om ophavsret. All rights reserved.